samedi 24 mars 2012

Ali Sattarpour- Fotograafi 2012


ALI SATTARPOUR on sündinud 1975. aastal Teheranis, Iraanis.

1986. aastal sai tema kodulinnaks Pariis. Peale õpinguid Pariisi filmikoolis töötas ta kõigepealt režissööri assistendina, olles kaasategev väga erinevatel projektidel, muuhulgas Prantsuse teleseriaalis "Sauveur Giordano" ning hiljuti täispikas mängufilmis „Street dance 2“.

2004. aastast on Ali vändanud lühifilme, muusikavideoid, dokumentaal- ja reklaamfilme.
2007. aastal ja 2010. aastal oli Ali produtsent Yaël Cohen'i vändatud lühifilmis ning
kahes prantsuse räppar Dosseh' muusikavideos, mis on jõudnud ka MTV-sse.

Ali'le endale omapärane filmikeel erineb loomulikult tugevasti tema kommertstööst ning tema talent ilmneb kõige paremini tema vändatud muusikavideotest Iraani kogukonnas armastatud lauljale Sattari'le, kes resideerub Los Angeleses, kuid soovib alati, et tema klipid oleksid filmitud Pariisis.
Ali enda produktsiooni poolt vändatud videod „Yeganegi“, „Salaam“ ja „Akharin talash“ on siiani osutunud Sattari kõige edukatemaks. Nad on mitmeid kordi olnud erinevates edetabelites esimesel kohal. Siia lisandub üle 2 miljoni vaataja You Tube’is ning kohe peab ka märkima, et You Tube on Iraanis filtreeritud.
Pärsia muusikast ning äärmiselt euroopalikust filmikultuurist tekib neis videotes kummaline kultuuridevaheline segu. Minimalistlik ja delikaatne operaatoritöö lubaks justkui arvata, et kaamera taga olnud filmigrupp võiks tulla pigem kuskilt Põhjamaadest. Pärsia kultuuri ainukene tundja ongi olnud nendes filmigruppides ainukesena Ali ise.

Eestiga seob Ali'd kaudselt helilooja Elo Masing, kes kirjutab hetkel Londonis muusikat Ali järgmisele lühifilmile, mis peaks valmima selle aasta juunis.

Ali eelmisel aastal Iraanis pildistatud fotod on kaugel klisheedest, mida me Euroopas olema harjunud nägema või Iraanist arvama. Neis on segatud tuhandeid aastaid vana kultuur, uue ajastuga rahulikult koos eksisteerivad varemed ning täiesti tavaliste inimeste igapäevased toimetused. Ali fotokaamera on neid tabanud talle omapärase rahulikkuse ja maheda sümpaatse huumoriga.
Sellel näitusel esitatud fotol on Persepolis ja ehtne Persepolises elav naine. Paljud noored, kes on näinud filmi "Persepolis" , küsivad Prantsusmaal tihti naiivse üllatusega:
"Kas Persepolis on siis päriselt olemas?"
Jah.

www.alisattarpour.com


Ali Sattarpour'i foto on eksponeeritud Nokia kontserdimajas toimuval näitusel
"Fotograafi visiitkaart 2012".
Ali Sattarpour'i fotod toovad Tallinnasse Cabinet Thierry Vallat ja Siidilabor.


Näituse kohta saab rohkem infot siit:

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire